Dražbe nepremičnin pri nas in v tujini

Sam Marshall of Hudson & Marshall (not seen) prepares to drop his gavel signaling bidding is over and another house is sold at an auction of foreclosed homes in DenverDo dražbe nepremičnin v Sloveniji pride predvsem zaradi rubeža, ko dolžnik upniku (ta je običajno banka) ni zmožen več odplačevati dolgov kredita, lizinga ali hipoteke. Podobno kot pri fizičnih osebah, se tudi  pri poslovnih osebah dražijo nepremičnine. Večinoma so to poslovni prostori, s katerimi se potem poplačajo dolgovi do poslovnih partnerjev in bank. V tujini pa je ta slika nekoliko bolj drugačna; dražba nepremičnin ni nujno povezana z zgodbo o propadu in dolgovih, na dražbah so tudi luksuzne vile in apartmaji, ki se tako lažje in bolj transparentno prodajo. Dražba pa postane oblika druženja!

Dražbe nepremičnin v tujini nimajo več tako negativnega prizvoka, kot ga še zmeraj ima v Sloveniji. Tukaj na splošno velja, da na dražbi  kupuješ nepremičnino, ki je nekomu pomenila dom in ga bo s tem izgubil. Da je zgodba še bolj grenka, so bivši lastniki nepremičnine (dolžniki) ostali finančno nesposobni zaradi neplačilne discipline nekoga tretjega, torej niso neposredno krivi za nastalo situacijo. Novopečeni lastnik take nepremične je potem še okrcan s strani bližnjih sosedov, ker je kupil hišo bližnjih sosedov in ga potem vsi gledajo postrani.

Seveda ima vsaka zgodba dve plati in tudi vsi dolžniki niso tako nedolžni, kot bi si morda mislili. Velikokrat gre za »kronične« dolžnike, torej take, ki jim slovenska zakonodaja dovoljuje odpiranje večjega števila podjetij kljub neporavnanim dolgovom in ki imajo dolgove do države in nezaposlenih.

Ste še skeptični do nakupa nepremičnine na javni dražbi, ki je bila v lasti takega prevaranta?

V tujini je zgodba popolnoma drugačna. Seveda pride do dražbe nepremičnin tudi zaradi neporavnanih dolgov, vendar se čedalje več ljudi odloča, da bo namesto preko agencijo svojo nepremičnino prodalo na javni dražbi, ki zaradi simultanega dogajanja omogoča izredno jasen in čist vpogled na celotno dogajanje, zviševanje cen in vse potencialne interesente.

Trenutne dražbe nepremičnin v Sloveniji pa si lahko ogledate tukaj.