Fantkom je všeč, da so kolesa bolj vesoljska

Otroška kolesa deklic so velikokrat obdana s pentljami in dodatki.

K vsakemu kolesu lahko dokupimo tudi različne dodatke, kakšne bomo dokupili je seveda odvisno od spola otroka. Dekleta imajo zelo rada, da njihovo otroško kolo krasijo pentlje, različni sonfli, kolesa pa morajo obvezno biti roza in vsebovati še kakšno košaro, da lahko peljejo svojo najljubšo igračo. Pri fantih je situacija precej drugačna, tukaj je super, da je na kolesu njihov junak Spiderman ali kaj podobnega.

Fantkom je všeč, da so kolesa bolj vesoljska in da delujejo nevarna. Želijo si vedno boljšega kolesa, če je takšni, ki vsebuje prestave, pa je nekaj, kar bi po njihovo lahko samo sanjal. Spomnim se pred časom, kako sem kolesarila in srečam prijateljico z otrokom. Bil je fantek, ki je bil ves navdušen, da vidi kolo. Prvo vprašanje se je seveda glasilo, če se lahko malo pelje z menoj. Takoj sem mu lepo povedala, da žal to kolo nima otroškega sedeža in da ga ne morem peljati, a je še vedno vztrajal. Komaj sva ga z mamico prepričali, da mora obvezno imeti sedež zanj in da ga brez sedeža ne morem peljati, nakar fantek vpraša, če ima kolo morebiti prestave.

Ker odgovorim pritrdilno, pa vidim v njegovih očeh tiste posebne iskrice. Želja, da bi ga peljala je bila res velika in tako sva se s priajteljico dogovorili, da pridem popoldan s stolčkom in da ga peljem. O navdušenju vam ne rabim govoriti, bilo je nepopisno. To je lep dokaz, kako malo je dejnsko potrebno, da lahko nekoga osrečimo in mu narišemo nasmeh na obraz. Fantek je upihnil komaj nekaj svečk, pa že kako zelo dobro ve, da si želi kolo s prestavami, nekaj kar mi odrasli vzamemo za samoumevno. Strokovnjaki sicer svetujejo, da otroku pred sedmim letom naj starši ne kupujejo kolesa s prestavami. A kaj ko tega mnogi ne upoštevajo.

Otroci pa tako ali tako komaj čakajo, da prejmejo to prekrasno darilo in da resnično občutijo pravi veter v laseh. Ja, otroško kolo s prestavami lahko doseže veliko večje hitrosti kakor kolesa, ki nimajo prestav in tudi vožnja po hribu navzgor postane peresje lahka. Vprašanje je samo, koliko starši zaupajo otroku glede varnosti. V kolikor je otrok discipliniran so takšna otroška kolesa dokaj varna in mu lahko res prinesejo obilo užitkov. Če pa otrok nima samokontrole in bo dirjal, pa se lahko hitro pripeti kakšna nesreča s poškodbami, kar pa bomo zagotovo obžalovali. Nekaj pa je zagotovo, vožnja brez čelade seveda ni dovoljiva. Tudi če otrok sede na majhno kolo, mora biti čelada na glavi, saj se nikoli ne ve, kdaj lahko otrok pade. Glava pa je vseeno tista, ki nikakor ne sme biti poškodovana. Smiselno je tudi, da se otroka nauči, da se na kolo lahko sede samo s supergami in nikakor ne z japonkami ali sandalčki. Saj tudi tukaj preži nevarnost, da se otrok s prsti med vožnjo udari in se poškoduje. To so malenkosti, ki pa lahko močno vplivajo na samo otrokovo varnost med vožnjo.

Otroška kolesa so dandanes zelo napredovala in imajo otroci veliko izbiro.