Javna ali zasebna glasbena šola?

Bi tudi vi radi vpisali vašega otroka v glasbeno šolo, vendar ne veste, ali bi bila boljša glasbena šola, ki deluje pod okriljem države ali zasebna glasbena šola? V razmislek vam ponujamo nekaj prednosti in slabosti javnih ter zasebnih glasbenih šol, da se boste na koncu lažje odločili za varianto, ki vam bolj ustreza.

Glasbena šola, ki deluje pod okriljem države, mora slediti pravilom in zakonom, ki urejajo delovanje glasbenih šol po vsej Sloveniji. V praksi to pomeni, da imajo določene enotne datume vpisa, enotna pravila za preizkuse glasbene ustvarjalnosti in načine ocenjevanja. Učenec v glasbeni šoli na koncu šolskega leta prejme spričevalo, podobno temu, ki ga dobi ob zaključku rednega pouka v osnovni šoli. Tudi v glasbeni šoli se lahko zgodi, da učenec ponavlja razred, če preverjanja znanja niso bila ocenjena s pozitivno oceno. Pouk poteka v popoldanskem času, po vnaprej določenem urniku in zahtevana je redna prisotnost.

Glasbena šola, ki je pravno-formalno gledano v zasebni lasti, si lahko ta pravila precej prikroji. kitaraVpis lahko poteka čez celo leto, veliko bolj so fleksibilni in prilagodljivi kar se tiče urnika, preizkusi glasbene nadarjenosti pa so odvisni od posamezne šole oz. njenega lastnika (ravnatelja). Zasebne glasbene šole nudijo tudi bogat izbor izobraževanja za odrasle, poleg tega pa se tudi poslužujejo različnih tehnik učenja inštrumentov, saj so pri tem lahko veliko bolj svobodni od javnih glasbenih šol. Obstajajo pa tudi glasbene šole, ki so v zasebni lasti, a dobite na koncu glasbenega izobraževanja klasično spričevalo.

Na izbiro glasbene šole (javne ali zasebne) bo gotovo vplivalo več dejavnikov; če se vam zdi, da je pomembna formalna izobrazba, potem se odločite za javno glasbeno šolo, če pa ste bolj odprtega duha in iščite alternative, se odločite za zasebno glasbeno šolo. Nikar pa ne pozabite, da obstaja tudi kombinacija obeh.