JE VAŠ AVTOSEDEŽ RES VAREN?

Vsak starš ima najprej v glavi varnost svojega otroka. Za otrokovo varnost pa je najbolje poskrbljeno, če je ta med vožnjo pripet v avtosedežu. AvtosAvtosedežiedeži so razdeljeni v različne kategorije, zato morate izbrati takega, ki bo primeren višini, teži ter tudi starosti vašega otroka. Avtosedeži pa seveda vašega otroka ne morejo zaščititi ob nepravilni uporabi, pred vožnjo dobro preberite navodila za uporabo vašega proizvajalca in avtosedež v avto namestite v skladu s temi navodili.

Avtosedeži so res varni, če dobro opravijo različne teste varnosti. Na teh testih ustrezno in natančno preverijo lastnosti vsakega sedeža, tako glede varnosti kot tudi glede samega upravljanja z avtosedežem, preverijo pa tudi sestavo materialov, iz katerih so avtosedeži narejeni.

Vsi avtosedeži, ki jih najdemo na trgu, morajo torej ustrezati določenim standardom in dosegati dobre rezultate na teh testih. Posamezni deli sedeža morajo biti tako izdelanih iz ustreznih in kvalitetnih materialov, njihovo nameščanje mora biti varno, seveda pa morajo otroka v primeru nesreče ustrezno in dobro zavarovati. Na teh testiranjih tudi preverijo, kako se avtosedež odzove pri simulaciji prometne nesreče pri hitrosti 50 km/h.

Če avtosedež, ki ga nameravate kupiti ne ustreza varnostnim standardom, raje pred nakupom dobro premislite, saj je tak nakup močno odsvetovan. Tak avtosedež namreč vašemu otroku ne bo zagotovil enake stopnje varnosti, kot pa bi jo avtosedež, ki je uspešno prestal vse teste (pa tudi če boste morali za tega odšteti malo več).

Pred nakupom tako dobro preverite spletno stran proizvajalca avtosedeža, ki ga nameravate kupiti in preverite, če je ta uspešno prestal vse varnostne teste. Številne potrošniške revije tudi same izvajajo različne teste, na katerih preizkušajo tudi druge karakteristike sedežev, na primer na področju uporabniku prijazne uporabe. Zato je pred nakupom sedeža koristno preveriti tudi te »amaterske« raziskave, ki vam bodo morda olajšale odločitev.