Kaj je domena

Kot vdomenasakodnevni uporabniki interneta, ste prav gotovo že slišali za domeno. Domena namreč predstavlja naslov, preko katerega uporabniki dostopajo do vaše spletne strani in je del spletnega naslova. Če si to še vedno težko predstavljate, si lahko za primer vzamete kar domač poštni naslov. V primeru, da ga nimate, ne prejemate pošte. Torej, če nimate svoje domene, ne morete imeti spletne strani in kot najpomembneje – nanjo privabiti obiskovalcev. Seveda pa morate pred registracijo nove domene preveriti, če je ta še prosta. Ena izmed učinkovitih strani za to, je naprimer na spletnem naslovu preveri.si.

Kaj pa lastništvo domene? Lastnik domene je podjetje oz. oseba, ki je domeno registriralo za določeno obdobje. Domena je namreč zakupljena za določeno obdobje in jo je potrebno ponovno podaljšati pred potekom zakupa. V primeru, da je v roku 30-90 dni ne podaljšate, je domena zopet prosta, torej na voljo za novo registracijo. Sestavljena je iz vrhnje domene oz. Domenske končnice kot je npr. .com in iz izbrane domene npr. neo-ser. Ti dve pa skupaj tvorita celotno ime domene. Lahko pa domeni dodamo še tretji del – poddomena. Za primer lahko navedemo www.neo-ser.com.

Poznamo pa tudi vrhnje domene ali domenske končnice, s katerimi opravljajo registrarji. Slednje delimo na klasične domene, kot so .com (commercial), .net (network) in .org (organisation), ki so najbolj znane. Obstajajo pa še eksotične, npr. .asia (Azija) ali .jp (Japonska). Nacionalne domene pravimo tudi domenskim končnicam, ki so vezane na neko državo. In potem so tu še tako imenovani DNS zapisi. Se sprašujete kaj je to? Kratica pomeni domanin name server, njena naloga pa je, da nadomesti IP naslove. Vsak strežnik in domena nosita DNS zapis.

Torej, do sedaj ste zagotovo že izvedeli prav vse podrobnosti o domenah, če pa o njih želite izvedeti še več, lahko obiščete spletno stran preveri.si in si ogledate še več blogov na to temo.