Kateri otroškimi vozički

Otroški vozički so namenjeni staršem in njihovim otročičkom v prvih dveh do treh letih otrokovega življenja. Otrok v prvih mesecih svojega življenja ne zna hoditi, otroški vozički pa so tisti pripomočki, ki poskrbijo, da je otrok tudi v prvih mesecih svojega življenja mobilen.

Starši lahko izbirajo med najrazličnejšimi otroškimi vozički. Velikokrat se jim poraja vprašanje, kakšna koleda izbrati. Na voljo so vozički z velikimi in majhnimi kolesi. Med seboj se razlikujejo glede na vrsto poti, ki jo lahko premagujejo. Starši si tako morajo zastaviti vprašanje, kje neki se bodo sprehajali s svojim malčkom. Bodo to morebiti gozdne, poljske poti, kjer ni alsfalta, bodo morebiti s svojim malčkom tekli ali ga bodo uporabljali le za sprehode po mestu, ulicah, kjer je v veliki meri prisotna alsfaltna ali betonska podlaga. V kolikor želijo starši uporabljati otroški voziček za sprehode po naravi, gozdnih in neurejenih poteh, potem je smiselno, da se odločijo za voziček z večjimi, napihljivimi kolesi, ki imajo tudi veliko kakovostnejše vzmetenje in bo njihov otrok občutil manj tresljajev, kakor če bi voziček imel manjša in plastična kolesa. Če pa nameravajo otroški voziček uporabljati zgolj za mestne poti, pa lahko kupijo tudi takšnega z manjšimi in plastičnimi kolesi. Na alsfaltni podlagi je veliko manj tresljajev, prav tako ni kamenja, podlaga je bolj ali manj ravna in voziček ne rabi premagovati nobenih večjih ovir. Na velikost koles na otroškem vozičku pa vpliva tudi velikost avtomobila. V kolikor imajo starši manjši avtomobil, si le s težavo privoščijo velika kolesa, saj bo takšen voziček v avtomobilu zavzel veliko prostora in bo bore malo ostalo za vrečke in preostalo opremo. Za vse tiste starše, ki pa se tudi v času otrokovega rojstva ne morejo upreti športnim aktivnostim in tistim mamicam, ki bi želele čim hitreje po porodu izgubiti odvečne kilograme, ki so se nabrali med nosečnostjo, pa bo prav prišel športni voziček, ob katerem bodo lahko tekle ali uporabljale rolerje. Tovrstni vozički imajo tri kolesa in ojačano vzmetenje, pri čemer otrok občuti le manjše tresenje, kljub temu, da voziček veselo preskakuje ovire, ki se nahajajo na poti. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da so lahko otroški vozički za starše tudi modni dodatek.

Otroški vozički se med seboj razlikujejo tudi glede na velikost koles. Velikost koles je odvisna od aktivnosti, ki jih bodo starši počeli v prvih letih otrokovega življenja. Večja kot so kolesa, boljše imajo vzmetenje in manj tresljajev se bo med sprehajanjem preneslo na otroka.