Obvezna otroška oprema

Če na hitro premislimo, katera otroška oprema je obvezna ali nujna? Če upoštevamo zakonsko predpisano opremo, sem sodijo zagotovo lupinice in otroški avtosedeži. Seveda je v prvi vrsti otrokova varnost in niti ne dvomimo v to, da gre za nujno opremo in prav, da je ta zakonsko predpisana. Pomembno je zagotoviti varno vožnjo in le z ustrezno otroško opremo lahko vplivamo na to. Potem pa je oprema, ki je prav tako nujna, sicer ni zakonsko predpisana, ampak enostavno ne vemo, kako bi sicer brez nje. Sem sodi recimo otroška posteljica. Posteljice so ne samo prikupen in praktičen ter uporaben del otroške opreme, pač pa so tudi za otroka nujne. Otrok sploh v prvih mesecih veliko spi in takrat se najbolj razvija, zato mu prava posteljica in vzmetnica omagočata nemoten razvoj, odličen počitek in spanec. In kot skrbimo za lastno udobnost bomo tako za otrokovo bolj.

Kaj bi še pripisali pod nujno otroško opremo? Je to voziček? Vsekakor. Voziček je prevozno sredstvo naših otrok takoj po rojstvu in nekaj časa po njem. Lahko celo nekaj let, saj so ti izjemno praktični in tako sestavljeni, da jih lahko prilagajamo otrokovi starosti ali velikosti. Recimo, ko je še ta dojenček, ga namestimo v praktično košaro, v kateri ta leži in mirno počiva. Potem košaro zamenjamo s športnim delom, ko otrok samostojno sedi. Vozički so vsekakor zelo udobni in otroku nudijo kakovosten in miren počitek, ko smo z njim zunaj. Ne glede na to, ali je ta v košari ali kasneje v športnem delu. So tudi zelo praktični, saj lahko vanj spravimo še drugo otroško opremo.

Pod obvezno ali nujno otroško opremo lahko dodamo tudi previjalno torbo, ki vsekakor mamici oziroma staršem pomaga, da spravijo vse njegove reči in vse kar otrok potrebuje vanjo in tako imajo vse na enem mestu. Vse kar bi se utegnilo potrebovati zunaj ali pa v stanovanju. Da točno vemo, kje je. Ker so zelo praktične, saj običajno imajo več predalčkov, na voljo so v različnih velikostih in barvah, bo tako ravnanje z otrokom še enostavnejše in bomo vedno imeli vse pri roki.

Ali je obvezna ali nujna otroška oprema tudi previjalna miza? Vsekakor ima ta ogromno prednosti in gre za prostor, ki služi svojemu namenu – previjanju in tudi spravljanju reči za dojenčka. Res je, da je najbolj uporabna in praktična v prvih mesecih otrokovega življenja.

Med obvezno opremo seveda šetejemo tudi različne stekleničke, iz katerih bo otrok pil, dudice, robčke, krpice in drugo opremo.

Ker pa smo starši različni in so naše potrebe različne, bomo seveda najbolje sami presodili, kaj je za nas potrebna oprema in katera je neuporabna ali nepotrebna. Vsekakor ima vsaka svoj namen, pa vendar so tudi nameni med starši različni in pri nektaerih se pojavi potreba, spet pri drugih ne. Tako je mogoče dobro, da določeno opremo kupujemo takrat, ko se pojavi potreba. Spet drugo pa še predno dojenčke pride, za katero smo prperičani, da jo bomo potrebovali. Res je, potrebovali jo bomo bolj mi kot naš otrok, ki se še ne zaveda. Zato, da si olajšamo in poenostavimo vsakdanjik in tudi da otroku pričaramo zadovoljstvo in udobje. Med vso otroško opremo torej izberemo tisto, ki je za nas nujna in obvezna, vse ostalo pa lahko dokupimo naknadno. Glede na obsežnost ponudbe, je otroška oprema vedno na voljo.