Opis poklica osebnega trenerja

osebni trenerOsebni trener je oseba, ki pripravi in vodi trening v fitnes centru ali kje drugje za to namenjenem prostoru. Treningi posameznikom zagotavljajo večjo moč, izboljšujejo splošno počutje, dajejo večjo samozavest in imunsko odpornost, nadzor telesne teže in večjo kakovost življenja.

Naloga osebnega trenerja je, da vodi trening ali vadbo posameznika oziroma manjše skupine.

Poleg tega pa tudi udeležencem svetuje spremembo prehrane in načina življenja, ki vodi k povečani zmogljivosti, izboljšani motorični sposobnosti, rehabilitaciji in vzdržljivosti. Naloga osebnega trenerja je tudi, da za vsakega udeleženca posebej na osnovi predhodnega pogovora in analize zdravstvenega stanja pripravi optimalno obremenitev na orodjih, ki jih imajo v fitnes centrih.

Delo vsakega osebnega trenerja navadno vključuje: pogovor o zdravstvenem stanju in morebitnih zdravstvenih težavah, testiranje sposobnosti, izdelavo osebnega programa in ciljev treninga, pomoč pri izvedbi vaj in spremljanje napredka z dodatnimi testiranji in dopolnitvami vadbe glede na izbrane cilje, kot so hujšanje, priprava na tekme ali pridobitev večje moči. Vadbo je mogoče izvajati v fitnes centru, na domu trenerja ali stranke ali na prostem.

V fitnes centrih so navadno delovni pripomočki predvsem orodja in naprave, ki so prilagojene biomehaniki gibov, ter uteži, s pomočjo katerih je mogoče aktivirati več mišičnih skupin in povečati telesno koordinacijo.

Za trening je predvsem pomembno, da se oblečemo v udobna in zračna oblačila, da imamo športne copate, ki so prilagojeni za večje obremenitve, plastenko z vodo, brisačo in rokavičko, s katerimi preprečimo odrgnine rok pri vadbi na kovinskih delih orodij.

Dober osebni trener si vodi evidenco testiranj in izbranih vaj, ter si napredek pri vadbi zapisuje v osebni dnevnik ali v računalniku. Nekateri trenerji lahko pripravijo tudi on-line vadbo in so tako v stiku z izvajalcem treninga preko interneta. Na takšen način se lahko trener bolje posveti vsaki stranki posebej in ji odgovarja na vprašanja kadar koli.