Optimizacija spletnih strani za mobilne naprave

V današnjem času vedno več uporabnikov dostopa do spleta, zato so odzivne spletne strani že samoumevne. Ampak se vseeno dogaja, da je količina strežniških zahtev in njihova velikost navadno enaka namizni različici, pa čeprav je to na manjših napravah kjer prikazujemo manjše slike, manj elementov in manj vsebine.

Spletni razvijalci se spopadajo z največjim izzivom, ki je razvoj spletnih strani, ki morajo pravilno delovati na čim širšem spektru naprav, to je vse od namiznih računalnikov do najnovejših pametnih ur in ostalih mobilnih naprav. Reševanje tega izziva se je sprva začelo z oblikovanjem takih spletnih strani, katerih izgled se prilagaja velikosti zaslona naprave, ki jo uporabnik uporablja za dostop do splete strani.

Pristop odzivno spletno oblikovanje temelji na uporabi tekoče postavitve elementov, tekoče velikosti slik in ostalih medijskih objektov ter medijskih poizvedb. Pristop omogoča izdelavo prilagodljivih oblik spletnih strani, tako da le-te izgledajo kar se da dobro na napravah.

Optimizacija spletnih strani CSS kode in slik nam nudi nadzor nad širino ekrana in prikazom slik, ki nam omogočajo CSS predloge preko pravila @media, s katerim se definira širina zaslona in uporaba slik.

Pri mobilnih napravah, kjer so prikazane manjše slike, je tako potrebno pripraviti manjše slike po dimenziji. S tem se doseže, da so na mobilnih napravah pri dostopu do spletne strani, manjše strežniške zahteve, saj se z mobilnim telefonom dostopa do slik, ki so optimizirane za mobilne naprave.

V primeru, ko se namizna različica razlikuje od mobilne verzije tudi vsebinsko, je priporočljivo, da se izdela alternativna spletna stran, ki je namenjena samo mobilnim napravam. Tako se ob dostopu do spletne strani preveri naprava, s katero se želi brskalnik dostopati so spletne strani. V kolikor se ugotovi, da gre za mobilno napravo, se napravi preusmeritev na spletno stran, ki je optimizirana za mobilne naprave.