Papir za manj zahtevno tiskanje

Inkjet papirVsi smo dobro seznanjeni z običajnim pisarniškim papirjem, ki ga pogosto uporabljamo tudi doma. Pravzaprav pri domačem tiskanju uporabljamo skoraj izključno tak papir, le redko se poslužimo kakšnih posebnih izvedb. Morda kdo uporablja foto papir za tiskanje fotografij, a bržkone je to pri domačem tiskanju prej izjema. Velika večina domačih uporabnikov pisarniške opreme se uvršča med manj zahtevne uporabnike, to pa velja tudi za mnoge tiste, ki tiskajo v pisarnah in na drugih delovnih mestih. Samo zato, ker se uporablja profesionalna oprema in poseben rolo papir, še ne pomeni, da gre za zahtevnejšo uporabo. Tudi pri papirju si lahko v takšnih primerih privoščimo nekaj več kompromisov.

Tako v domačem kot v poslovnem okolju je najbolj priljubljena izbira klasičen pisarniški inkjet papir. Ta je zelo vsestranski, predvsem pa zagotavlja zadovoljive rezultate pri običajnem domačem ali poslovnem tiskanju dokumentov v zmernih količinah. Inkjet papir je po svojem nazivu resda prilagojen uporabi v brizgalnih tiskalnikih, kar je za domače uporabnike odlično, saj doma večinoma uporabljamo brizgalne naprave. V poslovne namene pa se pogosteje uporabljajo laserski tiskalniki, pri katerih bi morali inkjet papir nadomestiti z različico za laserske tiskalnike. Za manj zahtevne uporabnike razlika večinoma ni bistvenega pomena in se lahko tudi za lasersko tiskanje uporablja inkjet papir, sploh pri zgolj občasnem tiskanju v manjših količinah – se je pa pametno izogniti papirju, ki je namenjen izključno uporabi v brizgalnih tiskalnikih, to je tako imenovani inkjet only paper.

Tudi rolo papir je lahko primerna izbira za manj zahtevne uporabnike, če ti tiskajo s širokoformatnim tiskalnikom oziroma ploterjem. Samo zato, ker je papir v večjih dimenzijah in v roli, še ne pomeni, da mora biti posebej kakovosten. Rolo papir je pogosto čisto običajen pisarniški papir v roli, tudi gramatura je večinoma kar primerljiva, čeprav je tak papir seveda na voljo v več različicah.