Svet okoli otroške postelje

posteljiceSe je tudi vam zgodil čudež narave in boste v kratkem postali srečen očka ali srečna mamica? Čestitam. Vendar morate predno vaš naraščaj prinesete domov poskrbeti vsaj za dve stvari. Za komplet otroški voziček ali vsaj za avtosedež (lupinico) v katerem boste otroka pripeljali domov in za otroško posteljo, kamor ga boste dali spat. Iz nekaterih porodnišnic vam otroka brez ustreznega avtosedeža sploh ne bodo pustili odpeljati domov. V nadaljevanju pa bom dal nekaj kratkih, a pomembnih nasvetov kaj paziti pri izbiri kvalitetne otroške postelje.

Otroška postelja

Tako kot vsi ostali tudi otrok potrebuje prostor, kjer bo lahko spal. Če odrasli prespimo nekje 30% svojega življenja je ta odstotek pri novorojenčkih lahko doseže 70% ali tudi več. Z vsakim dodatnim mesecem starosti se odstotek spanja nato niža. In saj sami dobro veste, kako vas zjutraj vse boli, če pod sabo nimate kvalitetne postelje.

Zato je dobra otroška postelja, še posebej vzmetnica odločilnega pomena kako kvalitetno bo otrok spal. Na tržišču so otroške postelje dokaj dobro zastopane in ne bo vam ravno težko najti takšne, ki bo primerna za vaš žep in stanovanje.

Pri izbiri otroške postelje pa bodite pozorni predvsem na nekaj poglavitnih stvari:

  • Razmik pri odprtinah otroške postelje ne sme biti več kot predvideva varnostni normativ – 6,5 cm. V nasprotnem primeru lahko pride do poškodb okončin otroka (roke ali noge se lahko zataknejo).
  • Vzmetnica naj bo debelejša od nekaj cm. Kot za odrasle se tudi za otroke odlično obnesejo takšne s spominsko peno na vrhu. Je pa res, da lahko cena dobre vzmetnice včasih preseže ceno same posteljice. A za kvalitetno in udobno spanje sta potrebni obe.
  • Vsi robovi morajo biti zaobljeni. V postelji bo otrok spal tudi, ko bo malce večji in se učil stati. Nikakor se ne bi dobro končalo, če bi otrok udaril v oster rob ob morebitnem padcu po postelji. Nekatere boljše otroške postelje imajo zgornje robove celo oblazinjene za večje udobje in varnost otroka.
  • Posteljno dno naj ne bo polno (tako kot ni priporočljivo pri klasični postelji) in ima možnost nastavljanja višine. V mesecih, ko je novorojenček še nebogljen boste veliko lažji dostopali k njemu, če bo spal na višjem nivoju. Če je višina stranice nekaj 10 cm je tako spanje popolnoma varno, a takoj ko se otrok začne malce dvigovati spustite dno na predvideno raven otroške postelje. Nekaterim, spet večinoma boljšim, se lahko enostavno spreminja višina stranice in imate isti učinek s še manj truda in prilagajanja.
  • Obvezno preverite kakšne barve so uporabljene za končni videz otroške postelje. Uveljavljene blagovne znamke seveda uporabljajo varne neškodljive barve, a vseeno zahtevajte informacijo s kakšnim zaključnim slojem je dokončana izbrana posteljica.
  • Posteljica naj bo na kolesih. Zagotovo boste potrebovali posteljico vsaj nekajkrat prestavljati in s kolesi bo to veliko lažje in še parketa ne boste uničevali.
  •  Če je le mogoče pa izberite posteljico, ki ima tudi predal pod ležiščem. Najbolj vam bo prišel prav predvsem v prvih mesecih, ko se pri otroku lahko zgodi karkoli, se polula ali pokaka skozi plenico, lahko pa mu tudi ne paše zadnji obrok.. S predalom pod posteljo boste na take stvari vedno pripravljeni.

Če upoštevane teh nekaj kratkih nasvetov ne morete zgrešiti pri izbiri posteljice. Videz pa izberite tak, ki vam je všeč in vam sovpada z ostalo opremo. Pa še to. Novorojenček se nikakor ne bo dobro počutil na velikih posteljah, saj je navajen na majhne prostore in če ga boste dali spat npr. na mladinsko posteljo lahko pričakujete, da boste ponoči veliko budni.