Učenje tujih jezikov nočna mora?

Učenje tujih jezikov mnogim predstavlja nočno moro ter prebuja strahove še iz šolskih klopi. Marsikdo se zaradi teh frustracij, ki jih povezuje z učenjem nepravilnih glagolov na pamet pri angleščini ter neuspešnim ugibanjem spola nemških samostalnikov, kasneje v življenju odpove stvarem, ki bi mu lahko prinesle mnogo užitkov. Poznate tudi vi koga, ki si z veseljem ogleduje dokumentarce s posnetki eksotičnih krajev, prebira potopisne pripovedi ter z občudovanjem posluša o pripetljajih drugih popotnikov, pri tem pa vztraja pri svoji izjavi: »Sliši se zanimivo, ampak to ni zame. Ne znam jezikov.«?

Vaš brat si recimo neizmerno želi, da bi si lahko v živo ogledal tekmo svojega najljubšega nogometnega kluba v Barceloni, vendar ne zbere dovolj poguma, da bi se tja odpravil sam, ker poleg cerveza ne zna niti besede v španščini. Mama ob prizorih vijoličnih polj s sivko v francoskih filmih vsakič znova vzdihuje in sama pri sebi mrmra, kako čudovita je ta Provansa. Na vprašanje, če si jo želi nekoč obiskati, pa samo odvrne: »Ah ne, saj ne znam francosko. Morala bi iti z agencijo, saj mi samo tako ne bi bilo potrebno skrbeti glede jezika. Ampak saj veš, da ne maram, če mi drugi organizirajo potek dneva.«

sitter2Učenje tujih jezikov ni samo nekaj, s čimer so nam krajšali spanec v šoli, ampak sredstvo za dosego ciljev in stvari, ki jih želimo početi. Ne predstavlja samo učenja besed, za katere ne verjamemo, da nam bodo kadarkoli prišle prav ter neumornega ponavljanja slovničnih struktur, ki jih nikakor ne moremo primerjati s slovenskimi. Na prvi pogled se morda zdi težko, vendar v resnici ni potrebno veliko, da naredimo korak od poznavanja besede pivo v španskem jeziku do tvorjenja izjemno uporabne stavčne strukture, kot je recimo »Dos cervezas por favor.« Od tukaj naprej bo šlo samo še enostavneje. In nekje je treba začeti.