Učinkovito, varčno in okolju prijazno ogrevanje doma

Se odločate za energetsko prenovo doma, ker se vam zdijo trenutni stroški ogrevanja absolutno previsoki, hkrati pa ne želite več onesnaževati okolja? Če je tako, potem ste zagotovo eden tistih, ki nameravajo v svoj dom pripeljati toplotno črpalko in na tak način poskrbeti za udobje v svojem domu.

Verjetno tega ne veste vsi, ampak toplotno črpalko že imate v svojem domu. Gre seveda za hladilnik, ki je dejansko toplotna črpalka zrak zrak, ki znižuje temperaturo zraka v zaprtem prostoru in odvečno toploto odvaja v okolico. In tako kot so zanesljivi hladilniki, ki delujejo leta in leta in leta, tudi o zanesljivosti ostalih vrst toplotnih črpalk ni dvoma. Sicer so toplotne črpalke primerne za vse vrste ogrevalnih sistemov, le pravilno vrsto je treba izbrati, da vam nakup napačne ne bo povzročal sivih las. Pred nakupom je tako potrebno vedeti ali imate talno ali radiatorsko ogrevanje, kateri toplotni vir imate na voljo in kje bo toplotna črpalka vgrajena. Če imate možnost za vgradnjo toplotne črpalke voda voda, izberite to, saj te dosegajo najvišje izkoristke. Pogoj je seveda, da imate možnost izkoriščanja podtalne, ali v nekaterih primerih, tudi površinske vode. Nadaljnji izbiri sta še toplotna črpalka zemlja voda in zrak voda. Pri prvi koristimo toploto, ki je akumulirana v zemlji, njen izkoristek pa je odvisen od sestave zemlje in površine, ki je na voljo, pri drugi pa koristimo toploto iz zraka. Poleg tega pa je pomembno vedeti tudi, kakšno izolacijo imate in posledično kakšno moč toplotne črpalke potrebujete.

Za vsakega in vsak dom je torej na voljo ustrezna rešitev, priporočljivo pa je, da se posvetujete s strokovnjakom in izberete kakovostno toplotno črpalko.