Zakaj je delo v tujini zadnje čase tako zanimivo

Delavci so od nekdaj iskali zaposlitve tudi izven meja svoje domovine, ali zaradi lahkote, kot v starih časih, ali pa kot dandanes zaradi večjega števila delovnih mest v bogatejših državah. Od kar pa smo v EU se je ta trend le še povečal.

Razlogi za iskanje dela v tujini:

  1. Boljše plačilo:

državah srednje in severne Evrope je standard in s tem plače višje kot pri nas, v povprečju dva do trikrat. Zato se monogo ljudi, ki niso vezani na družino kaj hitro odloči za odhod v tujino, ali za stalno, ali pa le za nekaj let, da zaslužijo za nakup stanovanja, hiše avta, ali pa da odplačajo kakšen kredit.

  1. Večja ponudba delovnih mest:

Na marsikaterem področju, pri nas primanjkuje novo razpisanih delovnih mest, tako da je potrebno počakati, da gre določen delavec v pokoj, da bo razpis, pa še potem se na razpis prijavi mnogo kandidatov. Ta področja so dostikrat v zdravstvu in osebni negi, kjer v državah z visokim standardom stalno iščejo delavce. Tudi za tehnične kadre je velika izbira del, za varilce, monterje zidarje, strojnike in podobne kadre, kjer se v Sloveniji sicer da najti zaposlitev, vendar pogosto za minimalno plačo, pa še z nadurami smo nagrajeni. Zato se v zadnjem času pojavlja mnogo zaposlitvenih agencij, ki posreduje delavce v tujino, tako da je odhod organizacijsko mnogo lažji za iskalca zaposlitve. Kasneje si seveda lahko sam najde delodajalca v tujini, ko enkrat spozna jezik in socialno okolje v drugi državi.

  1. Nove življenjske izkušnje:

Veliko iskalcev zaposlitve, predvsem mladih brez obveznosti, se za selitev v tujino ne odloča iz ekonomskih razlogov, ampak bolj iz želje spoznati nekaj novega. Zato tej delavci ponavadi ne izbirajo destinacije po višini plače ampak bolj po kulturi, prijetnem podnebju, jeziku, nasploh po drugih življenjskih okoliščinah, ki se jim zdijo privlačne.

  1. Dostop do evropskega trga dela

Slovenci imamo pravico kandidirati do delovnih mest po celotnem evropskem gospodarskem prostoru enakovredno kot domači delavci, kar bistveno olajša samo birokracijo selitve in dela v tujini. Prav tako pa odprt trg dela omogoča prihod tujih delavcev, kar zmanjšuje število prostih delovnih mest v Sloveniji, to pa še dodatno spodbuja iskanje dela izven meja Slovenije

Več o delu v tujini na: https://www.zaposlitev.info/kariera/delo-v-tujini/