Zaposlitev v tujini – zakaj pa ne? (1. del)

Ste tudi vi eni izmed tistih, ki premišljuje o tem, da bi iskali zaposlitev v tujini? Niste edini. O tujini sanja čedalje več Slovencev in vedno več se jih tudi dejansko odpravi »čez mejo«, a niso pa vsi pri tem uspešni, saj se niti v tujini vedno ne cedita med mleko. Razočaranje bo toliko večje, če se selitve ne boste lotili pravilno. Spodaj vam ponujamo nekaj nasvetov, ki jih skrbno preberite, preden se boste zaradi zaposlitve zares odločili za selitev v tujino.

250x250_logoPreden se na vrat na nos preselite v eno izmed obljubljenih dežel, se prepričajte, kakšne dokumente potrebujete, da bi lahko tam sploh opravljali delo. Seveda je najbolj idealna in pametna odločitev ta, da si zaposlitev v tujini najdete preden se dejansko izselite iz Slovenije. To danes sploh ni tako težko, kot je bilo včasih: na internetu pobrskajte za tujimi zaposlitvenimi portali, veliko slovenskih zaposlitvenih agencij in portalov ima na spletu tudi zavihek »zaposlitev v tujini«, poleg tega pa obstaja kar nekaj evropskih zaposlitvenih portalov, ki so ustvarjeni prav z namenom izmenjave delovne sile med državami članicami Evropske unije. Razgovor za zaposlitev lahko v večini primerov opravite kar preko Skypa in tako privarčujete kar nekaj stroškov, povezanih s prevozom.  Brez skrbi, tudi delodajalci, ki iščejo delovno silo v tujih državah, podpirajo možnost internetnega razgovora za delo.

Če pa se boste v tujino odpravili na lastno pest, brez vnaprej zagotovljene službe,  si pred odhodom zagotovite dovolj finančne rezerve, da boste lahko v miru iskali delo, najeli stanovanje in živeli na nekem primernem standardu tuje države. Tudi če mislite, da je zaposlitev v tujini prava izbira za vas, se morate zavedati, da bo vseeno preteklo nekaj časa, preden boste dejansko dobili  (sanjsko) službo. Je pa to seveda pogojeno tudi s profilom poklica, ki ga želite odpravljati.

Leave a comment